Activerende beweeg behandeling

Psychomotorische therapie (PMT)

PMT biedt uitkomst voor jongeren met psychische klachten. Deze vorm van behandeling vergroot de eigenwaarde, heeft een positief effect op psychische klachten, biedt een alternatief als uitlaatklep, geeft dagstructuur, verbetert de aandacht en concentratie.
Bewegen wordt ook ingezet om positief gedrag aan te leren, psychische klachten te bestrijden en cognitieve vaardigheden te verbeteren. Gedurende dit traject word je begeleid om deze interventie zelfstandig uit te kunnen voeren. Bewegen zorgt er niet alleen voor dat psychische klachten verminderen en vaardigheden en gedrag verbeteren, maar je voelt je er ook nog gelukkiger door. 

 

Het doel van deze psychomotorische therapie, is het verminderen of wegnemen van klachten door er op een lichamelijk actieve manier aan te werken. Jongeren leren probleemsituaties anders te benaderen en zichzelf te accepteren. Jongeren worden zich meer bewust van eigen gedachten en gevoelens, sterke kanten en waar ze moeite mee hebben. Jongeren krijgen inzicht in hun eigen gedrag, reacties (test van coping stijl wordt afgenomen) en leren middels de therapie nieuw gedrag aan. Dit nieuwe gedrag heeft altijd als doel om positiever in het leven te gaan staan.

Er wordt gebruik gemaakt van bewegingsvormen en lichaamsgerichte technieken. Al doende leren jongeren hun eigen lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit helpt vervolgens om klachten en problemen anders te benaderen.

Begeleiding bij deze vorm van therapie richt zich met name op wat het lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.

Therapie wordt afgestemd op de jongere tijdens het traject, hieronder enkele voorbeelden:

  • Gespreksvoering met gezinsleden die een bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de doelen van de jongeren. (bijvoorbeeld: jongere met gescheiden ouders geeft tijdens de begeleiding aan dat hij 1 op 1 aandacht van zijn vader mist, dat hij het idee heeft dat zijn vader blij is als ze weer naar hun moeder gaan. Jongere geeft ook aan dat hij dit nooit zal uitspreken, dat dat niet bij hem past. Gesprek tussen vader en jongere wordt ingepland tijdens het traject).
  • Jongere geeft aan zo angstig te zijn en sociale situatie te vermijden. Exposure therapie wordt samengevoegd in het traject, waarbij de jongere stap voor stap de confrontatie aangaat met zijn/haar angst.
  • Tijdens het traject komt naar voren dat de jongere negatief over zichzelf denkt en zichzelf lelijk vindt. Handvatten worden gegeven hoe de jongeren op een andere manier zijn/haar lichaam kan beleven. Opdrachten worden meegegeven voor een positief zelfbeeld te kunnen ontwikkelen.
  • Jongere geeft aan op school te worden gepest: lijntje met de school wordt gelegd. Mentor krijgt advies hoe hiermee om te gaan.
  • Jongere geeft aan moeilijk in slaap te komen en ook moeilijk uit bed te kunnen komen. Moeite met structuur inbrengen in de dag. Activatie wordt ingang gezet door een dag planning op te starten.
  • Tijdens het traject valt op dat de jongere altijd naar beneden kijkt, schouders gezakt zijn en de stem timide klinkt. Rollenspel over non-verbale signalen/ lichaamstaal/houding.

Runningtherapie

Runningtherapie is een belangrijk onderdeel van de Psychomotorische therapie die Groei Begeleiding aanbiedt. Runningtherapie is evidence based bij depressie. Depressieve klachten verminderen of verdwijnen volledig. Doordat runningtherapie een duursport is, wordt bij deze vorm van bewegen meerdere hormonen aangemaakt door het lichaam zelf. Een van de belangrijke hormomen is endorfine. Het is pijnstillend hormoon die ons lichaam zelf aanmaakt. Voor onze hersenen maakt het niet uit of de pijn die we voelen lichamelijk of psychisch is, dit hormoon zal zowel het lichaam als de psyche pijnstillen. Vandaar dat depressieve klachten verminderen of volledig verdwijnen

Doelgroep

12 - 18 jaar. Angst, paniekaanvallen, spanning, depressie, depressieve gevoelens, laag zelfbeeld.

2 keer per week

2 keer per week word je aan huis opgehaald en heb je een begeleidingsmoment van 1,5 uur.

4 maanden

Activerende Beweeg Behandeling duurt 4 maanden.

Doel

Verminderen of wegnemen van psychische klachten. Positiever kunnen denken.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

PMT is een effectief aanbod voor jongeren in de leeftijd van 12 -18 jaar. Runningtherapie is een belangrijk onderdeel van PMT die Groei Begeleiding aanbied. Bewegen/hardlopen wordt ingezet om klachten te bestrijden (zonder medicatie), positief gedrag aan te leren en cognitieve vaardigheden te verbeteren. Deze behandeling kan ook als aanvulling aangeboden worden op een begeleiding of behandeling die je al krijgt (bijvoorbeeld medicatie of ambulante begeleiding).
Het traject bestaat uit een intakegesprek, de behandelfase, een tussenevaluatie en een eindevaluatie. Aan het begin en het eind worden er psychische en lichamelijke testen afgenomen om te vergelijken welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt.
Tijdens het gehele traject word je individueel getraind door een geregistreerd jeugd- en gezinsprofessional. Je wordt 2 keer per week thuis opgehaald en dan ga je actief aan de slag. Ervaring hebben met hardlopen is niet nodig. Het is ook niet nodig om al conditie te hebben. Activerende Beweeg Behandeling is volledig afgestemd op jou. Tijdens het traject stellen we een persoonlijk doel op afhankelijk van je hulpvraag. Aan de hand van het persoonlijke doel worden er passende handvatten en technieken aangereikt die jou helpen het persoonlijke doel te behalen, het accent van deze behandeling ligt op het bewegen. Je wordt zorgvuldig begeleid om bewegen te integreren in je leven. Aan het einde van het traject kun je ongeveer 30 minuten achter elkaar hardlopen en zit je beter in je vel.

Past dit bij mij?

Weet je nog niet zeker of PMT wat is voor jou? Neem dan gerust contact op voor meer uitleg. We kunnen ook vrijblijvend een keer bij jou thuis komen. Dan kun je naderhand altijd nog beslissen of dit is wat je (niet) wilt.